•   Kveldsro terrasse 8, 1368 Stabekk
  •  67 11 54 80
  •   post@libra-helse.no
 
  • Register
 
Login
   Search
Libra helse og kosthold
  • Om Libra
    • -Historien
    • -Konseptet
    • -Kursledere
    • -Voksenopplæring
    • -Gode grunner til å velge Libra
    • -Attføring
  • Kurs
    • -Finn ditt kurs
    • -Ned i vekt - grunnkurs
    • -Ned i vekt - videregående
    • -Ned i vekt - dropp inn
    • -Ned i vekt - maxikurs
    • -Stabiliseringskurs
    • -Vennekurs
    • -Personlig veiledning
    • -Ditt eget slankekurs
    • -Nett og telefonkurs
    • -Bedriftskurs
    • -E-læring - helse og kosthold
    • -Livsstilsendring på vei mot jobb
  • Oppskrifter
    • -Frokost
      • --Grøt og frokostblandinger
      • --Pålegg
    • -Lunsj og småretter
      • --Omeletter
      • --Smørbrød
      • --Salater
      • --Tapas
    • -Middag
      • --Supper
      • --Vegetarisk
      • --Fisk og skalldyr
      • --Kylling og fjærkre
      • --Kjøtt
      • --Pizza og paier
      • --Middagstilbehør
    • -Sauser og dressinger
      • --Kalde
    • -Baking
      • --Brød og rundtstykker
      • --Kaker
    • -Desserter
      • --Frukt og bær
      • --Fromasj og mousse
      • --Pudding og gele
      • --Is og sorbet
      • --Dessertkaker
  • Mat og helsetips
    • -Mat og helse
    • -Nyttige nettsider
    • -Aktuelle tester
    • -Helsenytt
    • -Kostholdsplanleggeren
    • -Libras årshjul
    • -Sunn livsstil
  • Blogg
    • -Suksesshistorier
  • Produkter
  • Kontakt oss

Historien

Libra så dagens lys i Trondheim i 1981 der Wenche Bøysen og Laila Hægh grunnla organisasjonen. Begge hadde allerede dengang lang erfaring med vektreduksjon, både personlig og som kursledere i andre organisasjoner. Kostveiledningen, som ble utarbeidet med god hjelp av ernæringsfysiologer - spesielt Astrid Peschel Haanshuus ved RIT i Trondheim, harmonerte mer med norsk kosthold enn de vanlige "slankekonseptene" på den tiden - mange daglige måltider med variert mat  og i tillegg en daglig fiberrasjon. De to grunderne var selv overbevist om at dette var den optimale måten å spise på, men var deltakerne like positive? Resultatene var over all forventning og de positive tilbakemeldingene mange. En behagelig metthetsfølelse, en mage som fungerte perfekt (trøblete og tilstoppede mager ble "friske"), en følelse av ikke å være på diett, økt overskudd - og vektreduksjon!

Så flyttet en god venn som selv hadde fulgt kurset til Kristiansand og startet som kursleder der. Etter hvert begynte en bevisst kurslederrekruttering - de aller fleste ble rekruttert fra kursene - og etter hvert var Libra representert i de fleste fylker i landet. Konseptet ble stadig revidert, og nytt kursmateriell utviklet. 

Fiber, som fra starten var sentralt i kostveiledningen, ble undersøkt videre, og et par medisinske forsøk med fiber ble utført i midten av 80 - årene. I tillegg ble mat som inneholdt mye kostfiber spesielt anbefalt. Det er interessant å se at mange av erfaringene som Libra gjorde med fiber i kosten helt fra starten, idag er "vitenskapelig bevist".

I løpet av årene som er gått har det vært store endringer i Libra. I 1996 ble Libra Helse- og Kostholdsorganisasjon (LHKO) startet, og deretter akseptert som medlemsorganisasjon i Populus studieforbundet folkeopplysning (nå Studieforbundet næring og samfunn). Vektreduksjon var sentralt helt fra starten av, men fokuset ble raskt endret til kostholdsveiledning og kostomlegging, endring av livsstil, adferd og holdninger samt mosjon og aktivitet - som tilsammen gir helsegevinst - og varig vektreduksjon. I 2007 - 2009 ble det utarbeidet to nye kurskonsepter "Livsstilsendring på vei mot jobb" for personer på attføring samt "E-læringskurset Helse og Kosthold - grunnkurs" som var et samarbeidsprosjekt mellom Vekstbedriftene, Norsk Forbund for Utviklingshemmede (NFU), Populus og Libra.

 

© 2021 Libra Helse og Kosthold : Terms Of Use : Privacy Statement
Libra Helse og Kostholdsorganisasjon
© 2021 Libra Helse og Kosthold